בשבוע שעבר דיברנו בעיקר על פיקוח עליון.
השבוע נדבר בעיקר על ניהול פרויקטים ופיקוח צמוד.
אני מזכירה, שהתכנסנו כאן, בסדרה זו של ההרצאות/ההתכנסות - כי למרות אסונות שקרו, נדמה שאין הטמעה של כללים חדשים והסתכלות מחמירה יותר, אולי, של בתי המשפט.
כלומר, למרות ורסאי, כפר המכביה ועוד כמה מקרים קשים, נראה שבמידה מסוימת עולם כמנהגו נוהג, שאחרת לא היינו רואים מקרים כגון המרפסת בחדרה.
אולי אני נשמעת מחמירה, אבל בסקירה מקיפה אני מבקשת אולי להעיר את התחום שנראה עדיין רדום מאוד.
אני גם מודעת לכך שבמרבית המקרים אין נגיעה בכלל לעבודת המתכנן/המפקח, אלא לביצוע בלבד.
אלא שבתי המשפט כבר התקדמו, ואנחנו אולי לא רואים את זה.
בתי המשפט מסתכלים על המתכנן/המפקח כאוטוריטה ההנדסית היחידה באתר, ומטילים יותר ויותר אחריות מכח מחשבה זו.
כלומר, מראש בתי המשפט כבר רואים את הקבלן כמי שאינו מבין כלום, כמי שמנסה לרמות, ואנחנו, המפקח העליון או הצמוד כמי שאמונים על מניעת הרשלנות הצפויה של הקבלן.
מראש בתי המשפט מצפים, ומקבלים את הדבר הזה כמובן מאליו, שהקבלן יחפף, שהקבלן יחסוך, שהקבלן לא ימנה מנהל עבודה, שהקבלן ינסה לגנוב את המזמין ומצפים מ"האוטוריטה ההנדסית באתר", קרי המפקח, למנוע זאת.
בנוסף, יש גם בבתי המשפט וגם חמור יותר, אצלנו בענף הבניה, בלבול ואי הבנה של מהות הפיקוח, מתי זה פיקוח עליון, מתי זה פיקוח צמוד, מה זה בדיוק כל אחד, מה ההבדל ביניהם...
לכן, אני מנסה היום (ובשבוע הבא) לדבר קצת יותר לעומק על הנושאים האלה.
הגדרות:
כבר דיברנו בשבוע שעבר שמקור/הגדרת התפקידים של פיקוח עליון/פיקוח צמוד שונים בתכלית.
מהות הפיקוח העליון - מהו, מהן גבולותיו, מתי מבוצע - ב"חוק" (תקנות התכנון והבניה פיקוח עליון על הבניה - התשנ"ב 1992).
לעומת זאת, פיקוח צמוד בד"כ מוגדר בחוזה בין המזמין למנהל הפרויקט והמפקח.
יחד עם זאת, ההגדרה היחידה שמצאתי במקורות מחוץ לחוזה" הינו ב"דו"ח זיילר".
אני מקווה שאין צורך להזכיר מה זה, אבל בכל זאת.
שמה הרשמי:
"ועדת החקירה הממלכתית לעניין בטיחות מבנים ומקומות המשמשים ציבור"
הועדה מונתה נוכח אסון ורסאי.
1. מנהל הפרויקט
4.6 היזם יכול להיות איש מקצוע בענף הבנייה (דגם הקבלן), ואולם לעתים, ובוודאי כשמדובר במבנים המשמשים את הציבור, היזם איננו איש מקצוע כזה. תהליך הבנייה הוא סבוך מאוד, הן מבחינת הנורמות החלות, הן בתכנון, והן בביצוע. מי שאיננו איש מקצוע איננו יכול לרכז את הטיפול בתהליך הבנייה, ויהיה זה הכרחי וטבעי שהוא ישכור את שירותיו של מי שמסוגל להנהיג ולהוביל את התכנונים השונים, לעשות ביניהם את התיאום הדרוש, ולפקוח עין על הניהול ועל האיכות של הביצוע.
עד לפני עשרות מעטות של שנים לא הייתה נהוגה פונקציה נפרדת שביצעה משימה זו. שירותי האדריכל כללו אז לא רק את התכנון האדריכלי, אלא גם את התיאום של תכנוני המערכות השונות (חשמל, אינסטלציה, מיזוג אוויר וכיוצא בזה). היה זה האדריכל שריכז ותיאם עבור היזם את כל שירותי התכנון, והוא היה זה שהפכם למקשה אחת.
4.7 הטלת תפקיד כזה על האדריכל פעלה יפה בתקופה שבה היבטי התכנון שליוו את הבנייה היו פשוטים ובהיקף קטן יחסית ורובם נערכו על-ידי האדריכל עצמו. משרבו המערכות (ושמענו שיש בארץ בניינים שבהם מספר היועצים ומתכנני המערכות עולה על שלושים) ומשגדלו הבניינים מבחינת היקפם, מורכבותם וגובהם (ובכלל זה גורדי-שחקים שיש בהם בעיות תכנון מיוחדות), ומשנוסף ידע, ובעקבותיו נתווספו התמחויות ותת-התמחויות בשטחים רבים, התעורר צורך בבעל תפקיד מיוחד שינהיג ויתאם את מלאכת התכנון. בעל תפקיד זה, שיש לו, כפי שנראה בהמשך, תפקידים גם במהלך ביצוע הבנייה, קרוי "מנהל פרויקט". היתרון שבמעורבותו מקובל על רבים, אם כי שמענו גם דעות חריגות שחלקו על-כך.
4.8 מנהל פרויקט, כאישיות נפרדת שעליה מוטלים התפקידים האמורים, אינו קיים אפוא בכל המקרים ובכל המצבים. אולם במבנים הנבנים על-ידי גופים ציבוריים ובפרויקטים גדולים הוא כמעט עניין שבשגרה. בהיעדרו של מנהל פרויקט ממלא את תפקיד תיאום התכנון, גם בימינו, מתכנן אחר, ובדרך-כלל יהיה זה האדריכל. זוהי דוגמה טובה למה שאמרנו לעיל, שיש להבחין בין קיומה של משימה, לבין האישיות המקצועית הממלאת אותה.
2. המפקח הצמוד
4.36 תיאורטית ניתן היה להסתפק בגרעין הפונקציונלי שתואר לעיל, הכולל מתכננים ומבצעים, כאשר בביצוע משולבת פונקציה של מהנדס אחראי על ביצוע השלד שצריך להקפיד על התאמת הביצוע לתכנון ועל איכות הביצוע (בכל הנוגע לשלד). אך המציאות מוכיחה שאין בכל אלו כדי להבטיח את האיכות, הבטיחות, העמידה בלוחות זמנים והתאמת הביצוע לתכנון. ניסיון החיים מראה שהאינטרסים הטבועים אצל הקבלן (ובעיקר הפיתוי לחסוך עד כמה שאפשר בכל התשומות) יכולים להביא לפרשנויות, הן של תכנון והן של ביצוע, שאינן תואמות בהכרח את האינטרסים הבסיסיים של היזם המבקש להשיג מספר מטרות, ובהן איכות ראויה ועמידה בהוראות הדין. הטעם לכך הוא שבסופו של יום המוצר המוגמר יהיה של היזם, אפילו אם כוונתו למוכרו, ומטבע הדברים הוא שואף להשיג מוצר בטיחותי ואיכותי. החסכון שהקבלן רוצה להשיגו לא תמיד משפיע על גובה התשלום שהיזם צריך לשלם לקבלן, ואפילו אם כן, יכול שהאינטרס של היזם באיכות יגבר על השיקול הכספי שלו.
4.37 ניגוד אפשרי זה של אינטרסים תרם, בין שאר גורמים, ליצירת התפקיד של המפקח הצמוד מטעם היזם. אולם, בדומה למנהל פרויקט, חרף חדירתה של פונקציה זו למערך המעורבים בהליך הבנייה, אין לה ביטוי וזכר בחקיקה. לפיכך אין גם הסדרה של הכשירות והרישוי כמו גם של החובות, הסמכויות והאחריות של פונקציה זו.
ברוב המקרים שבהם קיים מנהל פרויקט כפונקציה עצמאית, יהיה המפקח הצמוד חלק ממנה, בין כשאדם אחד מבצע הן את ניהול הפרויקט והן את הפיקוח הצמוד, בין כשהמפקח הצמוד הוא עובדו של מנהל הפרויקט, ובין הוא כפוף אליו באופן אחר.
כשמו של המפקח הצמוד – כן הוא. תפקידו להיות "כלב השמירה" של המזמין באתר הבנייה, כדי לוודא שכל בעלי התפקידים הפועלים בביצוע עושים את מלאכתם אמונה. ייתכן שיש נקודות חפיפה לא מעטות בין תפקידי המהנדס האחראי על ביצוע השלד לבין תפקידי המפקח הצמוד, ואולם אין בכך רע, ובמיוחד כשזווית הראייה של האחראי על ביצוע השלד לא תמיד תואמת את זווית הראייה של המפקח הצמוד, והאחת משלימה את חברתה.
4.9 האמור לעיל מתייחס ליזם שאיננו איש מקצוע בענף הבנייה. אך כפי שראינו, ייתכן שהיזם יהיה גם הקבלן שהוא איש מקצוע. במצב כזה יש והוא מבצע גם את הפונקציה של מנהל פרויקט על כל היבטיה, או את מקצתה, למשל כשהוא מתחלק בה עם האדריכל המתאם את התכניות ומרכז את ההנהגה של התכנון. אנו רואים פעם נוספת מצב שבו המשימה איננה נעלמת גם כשאין אדם המופקד עליה לפי תוארו. במקרה זה היא מתבצעת על-ידי "שחקן" אחר, או שהיא מתפצלת בין שני "שחקנים".
4.10 למנהל הפרויקט יש גם תפקידים במהלך הביצוע, במיוחד כשמדובר ביזם שהוא הדיוט. כל כולו של התכנון לא נעשה, אלא כדי להקים לפיו בניין. מנהל הפרויקט מעניק את שירותיו, וביתר שאת, גם בשלב ההקמה. תפקידיו העיקריים בשלב זה הם לדאוג לכך שהתכנונים יקרמו עור וגידים של בניין העומד על תילו. לצורך כך הוא דואג להשלמת המפרטים, לבחירת המבצעים ולקביעת תנאי עבודתם. הוא גם מעורב בתהליך הביצוע, ועל פיו יישק דבר באתר הבנייה. הוא בודק, או משליט בקרה, או מבקר את הבקרה ואת הפיקוח בתהליך הבנייה, הוא זה שמתאם את הביצועים למיניהם, הוא מאשר לקבלנים את תחילתם והשלמתם של שלבי העבודה השונים, כמו גם את העבודות בשלמותן, הוא עומד בקשר עם המתכננים בשאלות הבהרה, הוא גם מקפיד על ביצוע פיקוח עליון (שיידון להלן) על-ידי המתכננים, והוא המכריע במחלוקות מקצועיות בנושאי תכנון או ביצוע. בקצרה, מנהל הפרויקט מופקד על-כך שהבניין ייבנה על פי התכניות ולפי הדין, באיכות הנדרשת ובדרך ראויה.
4.11 אין צריך להכביר מילים על-כך שניהול הפרויקט בשלב הביצוע הוא לא רק משימה רצויה, הוא גם, כפי שנרחיב להלן, משימה הכרחית. הטעם לכך הוא שיש בתהליך הביצוע, אפילו של מבנים קטנים, תשומות רבות של חומרים רבים ושל דיסציפלינות תכנוניות וביצועיות שונות, ויש לכן הכרח בהשלטת סדר דברים וסדר עבודה שבהם יהיו הרמוניה ותיאום בין כולן, למען לא תיווצר סתירה או אי-התאמה בין תכנונים שונים ובין סדרי ביצוע ומועדי ביצוע של מתכננים או של בעלי מקצוע שונים. מנהל הפרויקט הוא מי שמופקד על-כך. עם זאת, חשוב להדגיש שגם פה, ואולי ביתר שאת, יש מצבים שבהם מלאכה זו נעשית על-ידי "שחקנים" שתפקידם העיקרי הוא אחר (למשל, במבנים קטנים – מנהל עבודה, ובאחרים – מהנדס ביצוע).
4.12 אנו נכנה את משימת הניהול והתיאום בשלבי התכנון והביצוע של הבנייה, כפי שתוארה לעיל, בשם "ניהול פרויקט" ואת העוסק בה "מנהל פרויקט".
למרות חשיבותה של פונקציה זו, אין לה כיום זכר בחקיקה.
להלן מספר פסקי דין לגבי אחריות מנהל הפרויקט ו/או פיקוח צמוד:
ת.א. 14111-01-09 (מחוזי מרכז) נוריאל ואח' נ' החברה הכלכלית לאריאל
בפסק דין זה, באופן חריג, דן ביהמ"ש בחלוקת אחריות בין הגורמים השונים באתר הבניה, ונקבע שמנהל הפרויקט ישלים עבודות שלא הושלמו ע"י הקבלן ויבצע תיקונים. כך ממש.
בעבודות התגלו ליקויים מסוימים, ונקבע שמנהל הפרויקט שהיה גם המפקח הצמוד, שלא מנעו את הליקויים, הם שיבצעו את התיקונים.
בתיק זה פירש ביהמ"ש את התחייבויות הצדדים לא רק עפ"י ההסכם שחתמו עם היזם, אלא גם עפ"י אופן ביצוע ההסכם, כלומר דרך ההתנהגות לאחר ההסכם, תוך כדי הליכה, בהחלט יכולה גם היא לעצב התחייבויות הדדיות של הצדדים.
כך, ביהמ"ש קבע שכחלק משרותי הפיקוח פעלה החברה כמנהלת עבודות החברות הקבלניות, ולכן חייבת היא חובת זהירות כלפי הניזוק שקיבל עבודות לקויות.
ת.א. 14113/06 (חיפה) צ.מ.ב. נ' ברקוביץ
מדובר בתביעה שבמסגרתה תבע קבלן מיזוג אויר שכר עבודה שלא שולם לו.
המזמין טען שהקבלן הפר את התחייבויותיו והמפרט של המזמין ולא סיפק מיזוג אויר לפי בקשת המזמין שרצה דרגת קור של מקרר.
המפקח הצמוד חוייב בתיק בשל שתי סיבות:
1. המפקח היה חייב להיות ער לשינויים בין מפרט/תוכניות מיזוג האויר ובין השינויים שבוצעו.
מומחה ביהמ"ש העיד ומכח זה חויב המפקח: מה כמות הפיקוח שצריך לעשות הפיקוח העליון של המתכנן אל מול המפקח הצמוד באתר, שכן אני טענתי בשם המפקח שאין לו הבנה מוחלטת במערכות, ופיקוח צריך לבצע, ומבצע בפועל, מתכנן מיזוג האויר.
מומחה ביהמ"ש קבע כי המפקח באתר חייב ללוות הביצוע של כל חלקי המערכת בבניין. ללוות זה לא להיות בכל רגע נתון, אבל חייב להיות בביצוע בגדול, וגם לדאוג להזמין את המפקח העליון אם צריך אותו.
הנושא השני, בגינו חויב המפקח, הוא מעקב אחר ביצוע העבודות החריגות, לרבות אישורן מראש, לבצע מדידות, לדרוש ניתוח מחירים, לבדוק החשבונות, ולאשרם.
העובדה שבוצעו בפרויקט חריגים שלא על דעת המזמין מבלי שהמפקח מנע זאת, בא לחובת המפקח.
ע"א 1530/02 + 4993/02 (בימ"ש עליון) מנורה נ' יובלים
אחד מפסקי הדין הגרועים בנושא אחריות מפקח צמוד בכלל וכיסוי ביטוחי בפוליסת אחריות מקצועית של מפקח בפרט.
מדובר בתביעת ליקויי בניה "רגילה" בה נמצאו ליקויים בעבודת הקבלן המבצע.
בד"כ הקבלן המבצע מחוייב לתקן או לשלם לניזוקים עלויות התיקונים.
כאן הקבלן פשט הרגל.
ולצערי, כאן לדעתי קבור הכלב.
bad case makes bad law
קובע ביהמ"ש העליון (ברק):
אכן, הליקויים נגרמו ע"י הקבלן, עם זאת מנהלת הפרויקט שביצעה גם פיקוח צמוד, היה למנוע ליקויים מסוג זה, ואם הבחינה בהם לאחר ביצועם, היה עליה להבטיח כי יתוקנו.
תפקידה לא התמצה בפיקוח צמוד בהבט הצר של הביטוי. בהתאם לחוזה עם המזמין, היה עליה לנהל את הפרויקט מתחילתו ועד סופו, לרבות פיקוח צמוד, עריכת מפרטים, בחירת חומרים, שמירה על לוח זמנים, המלצה או ייעוץ בבחירת הקבלן המבצע. הקבלן אכן נבחר בעקבות המלצתה, והיא היתה זו שאישרה העברת כספים לקבלן, לאחר שלטענתה בדקה כי העבודה בוצעה כיאות. הודתה שבדקה ואישרה.
ת"א 1193/07 (מחוזי באר שבע) פרץ בוני הנגב נ' אינטר אלקטריק:
מעמדו של המפקח הצמוד באתר מטעם המזמין, ביחס לפריטים במפרט או בכתב הכמויות הוא מעמד של שוטר תנועה אשר הוראותיו בשטח גוברות על התמרור. כלומר על הקבלן לציית להוראותיו, על אף האמור במסמכי הפרויקט. תפקיד זה של המפקח הצמוד הוא חיוני לגשר על הפער בין ההוראות הכתובות לבין מציאות החיים.
ואז, בהחלט נשאל בתיק זה, מה שאני שואלת תמיד:
ואם לא היה מפקח צמוד, מותר לקבלן המבצע לעשות מה שהוא רוצה?
זה לתת לחתול לשמור על השמנת. הוא צריך להחליט ולקבוע מבלי שיהיה לו עם מי להתייעץ.
נסיים ונקנח עם מחקר שפורסם לאחרונה ע"י הטכניון.